Ce este fotografia?

Fotografia, înaintea tuturor definițiilor obișnuite, este exteriorizarea unui simț estetic într-un mod creativ sau, pur și simplu, dorința de a surprinde un moment. Ca în orice artă, fotografia este instrumentul instinctului de a crea, de a da formă. Exprimarea creativă, atât de specifică oamenilor este, în esență, aceeași. Diversificarea ei are loc prin talente și metode diferite. Fotografia este deci o metodă specifică de a surprinde momente care transmit emoție. Ce vom învăța cu precădere pe parcursul acestui curs? Vom învăța cum să transmitem emoție prin înghețarea acelui moment, imediat ce am apăsat pe buton. Veți vedea că nu e nevoie să faceți zeci de poze când puteți să faceți o singură fotografie excelentă. Nu e nevoie nici de zeci de sesiuni de pregătire obositoare și de umplutură.
Sigur, fotografia este o artă, însă acum, mai mult ca niciodată, este la îndemâna oricui datorită avansării tehnologice și a disponibilității camerelor foto, chiar performante, disponibile în dotarea oricărui smartphone. Imaginile, în general, sunt expresive și atrag atenția cu usurinta. Vei citi întotdeauna mai repede o fotografie decât un text. Într-o carte, ziar, privirea va fi îndreptată mai intai către imagini și apoi la titlu si continut.
Fotografiile sunt văzute fie ca o dovada clară a unei intamplari sau ca o narare a punctelor esențiale ale poveștii. Și în lumea digitală online regula e aceeași. Youtuberii, de exemplu, folosesc o anumită imagine ca si coperta a clipurilor lor, cu anumite fonturi, culori, pentru a ne atrage privirea cand cautam în listele de clipuri.
În fotografie, ca și în lumea vizuala din jurul tau, exista doua ingrediente principale: lumina și întunericul.
Fotografia folosește lumina pentru a realiza captura de imagine. Fără lumină, totu-i întuneric, corect? Dacă nu este lumină, nici nu vezi ceva, nici nu poti realiza fotografia. Așa se face că cel mai important ingredient tehnic în fotografie este lumina.
Lumina pentru fotografie este precum cerneala pentru scriere. Traducerea cuvântului fotografie, înseamnâd chiar “scriere cu lumină”. Din cuvintele grecești: fotos=lumină + grafos=scriere.
Fotografia este pictura cu lumină. Mai precis o copie a realității. Așa a și fost inventată: ca o alternativă rapidă de a copia realitatea, la pictură și desen. În fotografie, camera foto înregistrează, cu ajutorul senzorului și a întregului mecanism, o întâmplare. Nu știu cât de conștienți suntem de acest fapt, acum când e atât de banal și comun să faci o fotografie. Surprinderea unei întâmplări în trecerea ireversibilă a timpului este unică și aproape magică. Magică copie a realității cu amintiri, retrăiri vii la fiecare vizionare. Fotografia este magie și poate fi o artă pentru fiecare persoană dispusă să învețe câteva noțiuni și câteva trucuri practice.
Fotografia e un lucru banal acum când poți scoate telefonul deștept din buzunar și să faci o poză. Umplem cardul cu fotografii și filmări când mergem în concedii, la aniversari sau diverse ocazii. Dar nu orice poză este fotografie. Nu orice instantaneu, este artă. De câte ori ați privit o fotografie profesională care vă plăcea, dar nu știați de ce? Era ceva acolo care va transmite ceva, vă atrage, vă cucerește. Ce presupune o astfel de fotografie și cum poți să faci chiar tu una, vei afla aici.
Știm să facem poze!
Mulți au făcut primii pași către fotografie prin intermediul telefonului mobil. Știți să încadrați cât de cât un subiect și să apăsați pe buton. Este foarte bine și important că aveți deja un mic background care vă poate ajuta să vă îmbunătățiți rezultatele. Premiile fotografiei cu smartphone-ul, o competiție internațională, este un indicator clar al nivelului de artă la care poate ajunge fotografia realizată cu mobilul. Așa că, putem face fotografii bune și cu smartphone-ul.
Încadrarea subiectului în cadru fotografic, unghiul de înclinare a camerei, poziționarea celui care apasă pe buton față de subiect, distanță până acolo, lumina și umbra prezente pe subiect, tipul de camera folosit, timpul acordat cadrului, atenția la elementele de compoziție, alegerea orientării landscape și portrait, comportamentul subiectului: mișcare sau static, toate aceste lucruri și încă câteva, pot duce la realizarea unei fotografii artistice.
Fie că pozezi copilul, iubita, cățelul, pisica, floarea, mâncarea, peisajul din vacanța sau orice altceva, faceți-o mai puțin și mai bine.
De ce
Mai puțin?
- Ai mai mult timp să te bucuri de moment și trăind momentul îl apreciezi
- Apreciind momentul te apropii de el și îl înțelegi
- Câteva fotografii bune în momentele cheie sunt de ajuns, nu trebuie să faci sute
- Copilul va aprecia mai mult că l-ați iubit și înțeles
- Pisica și cățelul nu apreciază pozele, așa că, acordați-le mai mult timp lor
- Puțin și bun, decât mult și …mai puțin bun.
- Preocupați-vă să faceți câteva fotografii bune locurilor sau personajelor dragi, în loc sa faceți poze încontinuu
- Fotografia surprinde și redă emoția poveștii, nu e slide show
- Câteva fotografii reușite vor fi apreciate mai mult decât sute de cadre asemănătoare făcute la timpi foarte apropiați. E plictisitor.
De ce
Mai bine?
- Veți fi uimiți cât de ușor este să vă îmbunătățiți fotografia
- O fotografie bună vă va aduce mai mulți admiratori
- Dacă tot faceți un efort, faceți-l să conteze.
- Să facem lumea un loc mai bun pentru fotografii
- Fie că veți aprofunda, fie nu fotografia, mai bun e ….mai bine
Ce îți trebuie pentru o fotografie bună:
În primul rand:
- Răbdare
- Pasiune pentru fotografie
- Să iubești ce fotografiezi
- Voință
Dacă ați bifat toate punctele de mai sus, vă sunt necesare și:
- O cameră foto decentă, smartphone, dSLR
- Lumina corectă – o expunere corectă (nici prea întunecată, nici luminoasă)
- Claritate – focusare corectă a subiectului
- Culoare plăcută și echilibrată – Balans de alb corect
- Compoziție estetică
- Moment bun sau timing (în cazul instantaneelor)
- Poziție estetică a subiectului (în cazul cadrelor create)
- Perspectivă corectă sau artistică
- Dacă ați bifat și acestea, atunci: Felicitări! Aveți o fotografie de calitate!
Elementele principale care produc fotografia?
- Omul din spatele camerei,
- Subiectul din fața camerei,
- Lumina
- Fundal și ambient
- Camera foto
Cei care apasă butonul declanșator al camerei foto poate, desigur, să nu-și facă nici o grijă pentru rezultat și să facă o poză la întâmplare. Până la urmă, nu are pretenții artistice de la el și o poză de vacanță e, oricum ai lua-o, o amintire. Nu ar fi păcat să ai fotografii urâte ale unor amintiri frumoase sau, chiar mai rău, să ai poze total ratate ale acelor amintiri frumoase?
Cu puțin efort și exercițiu, îți vei îmbunătăți fotografiile și vei rămâne uimit/ă de rezultatele tale din ce în ce mai plăcute.