Yashica 35 Electro GTN

High Class Rangefinder

Yashica 35 Electro GTN, este un aparat foto pe film de 35mm rangefinder, cu focus prin telemetru, adica suprapunerea a doua imagini astfel incat sa formeze una clara in vizor, identic cu celebrul GSN, numai ca vopsit in negru.

Yashica 35 Electro este un rangefinder, cu prioritate de diafragma (calculeaza timpul de expunere in functie de diafragma selectata), bazandu-se pe o baterie 4LR44 ca sa faca asta si, bineinteles, circuitele electrice japoneze. Este unul dintre cele mai indragite si bine cotate aparte de acest tip. Un top al celor mai interesante rangefindere, arata asa:

  • Canon Canonet QL 17 GIII
  • Yashica Electro 35 GSN/GTN
  • Konica Hexar AF
  • Minolta Hi-Matic E
  • Contax G2
  • Minolta CLE

Nu, nu este o lista exhaustiva pentru ca as judeca un aparat foto, in primul rand dupa calitatea imaginilor create si dupa senzatia pe care ti-o ofera cand fotografiezi. Nevoile stricte si specifice in fotografia pe film in 2021 nu mi se par justificate decat de pretentii si fixatii. Farmecul fotografiei pe film este experienta “altfel” de fotografiere si rezultatul mai brut, onest, natural, nealterat al filmului.

Putina istorie si chestii tehnice

Electro 35 GTN este un rangefinder lansat de Yashica in Japonia in 1973. Electro 35 GTN / GSN sunt ultimele modele din serie
Cea mai notabila aditie este montarea patinei de blitz. Toate modelele de Yashica Electro sunt echipate cu shutter electronic Copal ELEC cu lamele. Obiectivul nu are diafragma, lamelele declansatorului se deschid, mai mult sau mai putin in functie de valoare aperturii aleasa. Asa se intampla si la alte rangefindere. E o tehnologie simpla si eficienta.

  • Dimensiuni: 140x90x75 mm
  • Greutate: 750g
  • Obiectiv: Yashinon 1.7 45mm
  • 6 elemente, in 4 grupuri
  • Coating tip Gauss
  • Filtru 55mm
  • Distanta minima de focalizare: 0.8m
  • Toate modelele Yashica Electro 35 au acelasi tip de obiectiv.
  • 3 moduri de expunere: auto, B si flash.
  • ISO: 25 – 1000

Acest aparat a functionat cu baterii PX23 cu mercur, insa acum poti folosi 4SR44/357 4LR44 cu un adaptor sau improvizatie de contact, acestea fiind un pic mai mici decat cele originale.

Toate modelele Electro 35 au fost in mare parte la fel, aducandu-se mici modificari mai mult estetice si de denumire.

  • “G” indica contacte electrice placate cu aur
  • “T” pentru modelele vopsite in negru
  • “S” era folosit pentru finisajul cromat
  • “N” insemna ca detine patina de blitz

Ergonomie
Forma dreptunghiulara dreapta si mai ales pozitionarea obiectivului usor spre partea dreapta, face manevrarea de fotografiere un pic greoaie. Trebuie tinut cu varfurile degetelor si iti atingi mana de prindere cand focusezi. Este adevarat ca depinde si de dimensiunile mainilor, insa pozitionarea obiectivului spre stanga era mai inspirata din acest punct de vedere. Sunt convins ca japonezii au avut motivele lor bine intemeiate.
Inelul de focus se misca lin si poti face un focus rapid, daca si ecranul este curat si nu te lovesti peste degetele de prindere de la cealalta mana.

Functionalitate
Functionarea este cat se poate de simpla: il pui in modul auto, alegi valoarea diafragmei si focusezi. Daca vrei sa apesi se declansatorul, vei face si foto. 
Levierul de armare se misca usor cu o cursa normala.
Butonul de declansare are si lock mode prin rotirea rotitei de jur imprejurul butonului. Asa poti sta linistit cand in pui in rucsac.
Este necesara montarea unui parasolar (55mm) deoarece obiectivul este foarte sensibil la flare intr-o zi insorita din aproape orice unghi.

My copy
Exemplarul cumparat de mine, a venit cu “electro-ul” defect, a ramas 35-ul din el.  Din cate am putut afla din documentarea facuta pe forumuri, se pare ca cablu responsabil cu modul auto/ Aperture priority, este colmatat si nu mai face contact. Batery check-ul aprinde becul de control, dar mai departe nu se intampla nimic. Din fericire, se poate folosi si in mod manual si cel mai rapid timp de expunere 1/500, ceea ce este foarte bine bine. Diagramele de Sunny 16 facute in functie de 1/500 timpul de expunere indica valori superbe de fotografiat mai ales pe vreme buna cu soare. ( ex. F11 sau 8 si 1/500 e numai bine cu un film de 200 ISO)
Aparatul este intr-o stare buna, arata bine in negru, obiectivul este curat, inele se misca ok. E un aparat foto frumos si te indeama sa il ti in mana si sa il intorci pe toate partile.
Ecranul de focusare si vizare este murdar, plin de praf si face focusarea un chin mai ales in lumina slaba. Afara e ok. Trebuie curatat.

Estetic
Este un aparat frumos cu linii simple si orice pasionat de fotografie analog ar fi incantat sa traga un film cu el. Designul e frumoas desenat, obiectivul la fel. Placa de sus si jos este din alama. In 40 de ani de folosire si depozitare, transport, vopseaua, cum e normal, incepe sa se curete. Nu am rezistat tentatiei sa acceptuez prin finisaje repetate  frumoasa alama de dedesubt.
Cu un parasolar dreptunghiular tip Leica ar arata superb. Sper sa gasesc unul. O curea sin snur rotund

Calitate a imaginii si concluzii

Imagini sharp
Contrast bun, chiar mare
Culori saturate
Ceva noise cu granulatie mai mare, am observat. Nimic deranjant.
Filmul folosit de mine a fost un FujiColor C200, ISO 200.

As putea spune ca este o calitate excelenta pentru o fotografie autentica pe film. Daca trageti in umbra, nor, interior sau noaptea probabil nu veti avea flare. In soare in schimb va trebui sa puneti un parasolar.

Il recomand oricarui pasionat. Variantele GTN si mai ales GSN sunt mai scumpe, mai noi, mai faimoase. Daca gasiti modelele mai vechi functionale, le puteti cumpara fara griji. Calitatea imaginii este aceeasi.

Din cate imi dau seama cred ca este un aparat potrivit fotografiei urbane si portret, ziua sau noaptea (urmeaza sa trag urmatorul film si in oras). Asta nu inseamna ca poti face fotografii in natura. Mi se pare ca granulatia si contrastul oferite sunt mai potrivite pentru street foto si B&W.